2017. október 16., hétfő

Noé és a bárka – két változatban

 


Éva lányai



Noé, a túlélő 

1Mózes 6–8

Noé Isten egyik kegyeltje volt. Valószínűleg ezt hitbéli megingathatatlanságának és ebből eredő alapvető jóságának köszönhette. Mégis ki lenne az az ember, aki egy látomását követve (melyben Istenével beszélt), hatalmas bárkát épít, hogy felkészüljön egy özönvízre? Napjainkban már nem sok ilyen illetővel találkozni. Noé története páratlan a mai világban. Nos, nézzük, mi is történt akkor.
Noé nyolcfős famíliával rendelkezett, ami feleségéből, fiaiból és azoknak hitveseiből állt. Tiszta lelkületű, becsületes emberek voltak mindannyian, azonban a Föld lakossága isteni szemmel romlottnak tűnt. Elterjedt a gonoszság, s ezt Isten egy özönvízzel akarta megszüntetni. Gyakorlatilag világméretű pusztítás várt mindenre és mindenkire. Azonban Isten Noét és családját figyelmeztette, hogy legyen esélyük a túlélésre. Azt mondta Noénak, hogy életben maradhatnak, ha épít egy háromszintes, gigantikus férőhellyel rendelkező bárkát. Továbbá a – talán a Titanichoz hasonlatos – monstrumot meg kellett töltenie mindennel, amire szükségük van. Alapvető életszükségletekre kell itt gondolni, mint élelem és víz. Ez még rendben is lenne, de mire kellhetett az a rengeteg férőhely? Nyolc embernek...  Nos, itt jön a csavar a történetben. Noénak konkrét utazó állatkertet kellett létrehoznia egy bárkára. Az Úr parancsa szerint minden létező állatfajból egy párat vitt ki a vízre: egy nőstényt és egy hímet. Természetesen, az ő szükségleteik is ellátásra szorultak, szóval számukra is került fel víz és élelem.
Tehát, ezen instrukciók alapján Noé munkához látott. Az egész falu azt hitte, megőrült, amikor a bárka magassága már szinte fölül emelkedett a településen.
Mire az árvíz odaért, már Noé családja és az állatok mind biztonságban, a bárkában voltak. A víz minden szárazföldi élőlényt elpusztított. Végül, öt hónap múlva a bárka megfeneklett. A fennakadást az Ararát-hegy okozta. Ezt követően Noé háromszor próbált meg a kinti világról információt szerezni.


Először egy hollót engedett ki, amely vissza is tért, akárcsak a második alkalommal útnak indított galamb. Utóbbi egyébként egy olajfaággal érkezett, ami elég bizakodó jele volt annak, hogy a víz lassan visszavonul. Harmadjára ismét egy galamb röppent ki, amely nem is ment vissza a bárkára: az özönvíz pusztító munkája véget ért.
Noé és családja az Úrtól engedélyt kaptak a bárka felnyitására és az állatok szabadon eresztésére is. Ez a túlélő csapat népesítette be a Földet, miután az szürkén és üresen maradt minden élőlénytől mentesen. Az Úr ígérete szerint, melyet Noénak tett, soha többé nem sújtja a Földet özönvízzel.




Fánkok




Noé bárkája 


1Mózes 6–8

Isten megbántódott azon, hogy akiket alkotott – az emberek – gonosszá lettek. De maradt köztük olyan, aki hallgatott rá, Noé. Isten így szólt hozzá:
– Hatalmas árvízzel fogom elborítani a földet, hogy újra tiszta legyen. De téged és a családodat biztonságba helyezlek, hogy ne érjen titeket baj. Építs bárkát, egy olyan fából készült hajót, amely elég nagy ahhoz, hogy elférjen benne a családod és minden élőlényből kettő. Kend be jól szurokkal, nehogy befolyjon a víz! – Noé úgy is tett, ahogy Isten parancsolta neki. Összegyűjtötte az állatokat, és bevonultak a bárkába mindnyájan. Isten bezárta az ajtót mögöttük. Csipp-csöpp, kipp-kopp, eleredt az eső. Esett egész nap, egész héten. Napról napra csak ömlött az eső, mintha dézsából öntötték volna. Az eső 40 nap után elállt. A bárka ezután még sokáig himbálózott a végtelen vízen, ami közben egyre apadt. Végül a bárka egyszer csak megfeneklett egy nagy hegy tetején. A föld még iszapos és saras volt, ezért Noé kiengedett egy galambot, azzal a reménnyel, hogy szárazföldet talál. Várt és várt. A galamb nem tért vissza. Noé ebből tudta, hogy a víz eltűnt. Ezek után kiengedte az állatokat. A madarak kirepültek, a vadállatok szétszéledtek a szép zöld füvön. Noé hálaáldozatot mutatott be Istennek, amiért megvédte őt és családját. Isten pedig szövetséget kötött Noéval, hogy soha többé nem fog özönvizet küldeni a földre. A szövetség jeleként egy szivárványt rajzolt az égre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése