2017. október 6., péntek

2. forduló: A kálvini reformáció – feladatok



„Időkapu a hithez – az 500 éves reformáció nyomában”

2. A kálvini reformáció

A 2. forduló feladatai:

A hét feladat közül azt oldja meg a versenyző csapat, amelyikhez kedve, képessége és indíttatása van. Egyik sem „kötelező”. Az elért pontszám a csapatok aktivitásán is múlik, de nem dől össze a világ, ha egy csapat nem old meg minden feladatot. A verseny nem maximalizmusra akar nevelni, hanem lehetőséget teremt többféle aktivitásra és alkotó munkára.
Azoknál a feladatoknál, ahol további két vagy három választási lehetőség van, csak az egyik feladatot kell megoldani. (Ha mégis többet old meg valaki, nem kap érte plusz pontot.)


1. Kálvin-kvíz:
Tesztkérdések Kálvin János élete alapján – Válaszd ki és jelöld a válaszlehetőségek közül azt, ami az adott kérdésre a helyes válasz. (Lásd külön csatolt mellékletben.)
Elérhető: 15 pont
Beküldendő: a helyes válaszok kódja


2. Kérdezz-felelek:
Kálvin 1541 őszén néhány nap alatt írta meg a Genfi Káté néven ismert kátét, amit a „gyerekek”, az ifjak oktatására szánt. Később ez jelent meg változatlan formában 1545-ben, aminek magyar fordítása itt megtalálható: http://leporollak.hu/egyhtori/kalvin/irasok/KAL_KATE.HTM
A Genfi Káté kérdés-felelet formájában megírt rövid, világos magyarázat a hitről. A párbeszédforma tanító jellegű, és felveti a kérdést: Nem lenne-e szükség ma is valódi kérdés-felelet kapcsolatra, valódi párbeszédre a hitről?
  • Fogalmazzatok meg a hitről, a hit számotokra fontos kérdéseiről egy rövid (max. 1-2 oldalas) párbeszédet. A párbeszéd célja, hogy őszinte kérdések és válaszok, valós problémák fogalmazódjanak meg, a mai ember szemszögéből megközelítve. 
  • A kérdéseket, válaszokat játékos formában, kérdés- és válaszkártyákon is meg lehet fogalmazni. Találjatok ki hozzá egy jól működő játékszabályt, és máris közösségi, csapatépítő játék lehet belőle. A feladatot tehát meg lehet oldani társasjáték-formában is.
Elérhető: 15 pont
Beküldendő: max. 1-2 oldalas párbeszéd
vagy kérdés- és válaszkártyák szövege + játékszabály

3. Biblia-komment:
Kálvin alapvető tanítói, igehirdetői módszere az írásmagyarázat volt. Kommentárokat fűzött a Biblia könyveihez, végigmagyarázta majdnem az egész Bibliát. A tudományos írásmagyarázathoz elengedhetetlen a teljes Biblia és a bibliai nyelvek ismerete, továbbá sok háttér-információ a korról, környezetről, kultúráról. De bárki, aki anyanyelvén olvassa a Bibliát, egyben értelmezi is azt. Akkor is, ha még diák. 
  • Válassz ki egy bibliai történetet, annak egy részletét vagy más bibliai részt (pl. egy zsoltárt, próféciát), és készíts hozzá magyarázó jegyzeteket (max. 2 oldal). A cél nem az, hogy kimásolj egy magyarázatot, hanem hogy gyűjtsd össze és fogalmazd meg egy igeszakasz kapcsán a szerinted fontos információkat.
  • Kreatív megoldás, ha készítesz a gyűjtött anyagból egy-két magyarázatos biblia-oldalt (egybeszerkesztve a bibliai szöveg és magyarázó jegyzet, egymástól jól elkülönített szövegblokkokban).
Elérhető: 15 pont
Beküldendő: max. 1-2 oldalas jegyzetszöveg
vagy 1-2 szerkesztett magyarázatos bibliaoldal

4. Szabályok, tanácsok, tervek:
Kálvin rendtartást készített, és szigorúan szabályozta az egyház belső életét Genfben.
  • Készítsétek el egy mai diákpresbitérium szabályzatának tervét. A diákpresbitérium működési területe a gyülekezet vagy egyházi iskola gyerek- és ifjúsági közössége. A szabályzat tömören fogalmazza meg a presbiterek feladatait és jogkörét, a presbitérium működési módját, és konkrét feladatait egy adott időszakra.
  • Készítsetek egy Életvezetési tanácsok gyűjteményt a Biblia alapján – a ma élő keresztyén gyülekezet tagjai számára.
  • Készítsetek rajzos terveket: bibliai divatszalon, ruhatervek és lakberendezés 21. századi kálvinisták, illetve evangéliumi hitű keresztyének számára.
Elérhető: 10 pont
Beküldendő: max. 1-2 oldalnyi szöveges terv
vagy max. 1-2 oldalnyi tanácsadó szöveg
vagy max 2-3 oldalnyi rajzos terv

5. Zsoltárok:
A német reformátorok példájára a francia reformátorok is be akarták vezetni az anyanyelven való éneklést. Kálvin maga is fordított zsoltárokat, de ezt a feladatot aztán a hivatottabb Marot Kelemen (Clément Marot) és Béza Tódor (Théodore de Bèze) végezte el.
  • A „Hogyha felindul az Isten” kezdetű 68. zsoltár (Ref. ék. 68.) a francia reformátusok (a hugenották) csataénekévé, harci indulójává vált. Úgy is nevezik: „hugenotta Marseillaise”. Mutassátok be ilyen stílusban a 68. zsoltár 1. vagy 1-2. versszakát – zenés-énekes feldolgozással és előadással (egy videofelvételen).
  • A 68. zsoltár 2-5. és további válogatott versei alapján írjatok új énekszöveget az eredeti vagy új dallamra. (Az eredeti zsoltárszöveg aktualizáló átirata is lehetséges.) Új dallam esetén kotta vagy hang/videofelvétel is szükséges.
Elérhető: 15 pont
Beküldendő: egy feltöltött YouTube videofelvétel
vagy új énekszöveg a régi dallamra
vagy új énekszöveg új dallamra kottával és hang- vagy videofelvétellel

6. ReformAkaMédia:
Kálvin genfi Akadémiája is médiaerővel bírt. A kiművelt, tudós prédikátor a korszak fontos médiuma: gondolatközvetítője volt. Egy-egy iskola, kollégium pedig a környék szellemi életének központja, ami hatással volt a környezetükben élőkre is.
  • Készítsetek hitvalló rádió- vagy video-üzenetet egy fontos mai kérdés, életprobléma felvetésével. Az üzenet célja, hogy bölcsességével nyerje meg a nézőit-hallgatóit.
  • Fogalmazzatok meg adventi üzenet képnyelven. Fotó, montázs, grafika, kollázs vagy elektronikus mém is szóba jöhet. Fontos a kép jelértéke, az üzenet.
Elérhető: 15 pont
Beküldendő: egy feltöltött YouTube hang- vagy videofelvétel
vagy 1-2 képüzenet feltölthető kép-formátumban

7. Csoportszelfi:
A kálvini reformáció követői a reformátusok. Készítsetek csoportszelfit (a versenyző csapat tagjaival, amin a felnőtt mentor is rajta lehet) egy református templom belső terében, az úrasztala körül. Derítsétek fel hozzá a várost vagy a környéket, hol van a közelben református templom. A fényképen legyen jól látható az úrasztala és környezete. Mellékelve kérjük a templom pontos helyét és megnevezését is.
Elérhető: 10 pont
Beküldendő: 1-2 feltölthető fénykép + templom adatai


Források, olvasmányok:
  • György Antal: A hit példaképei, Kálvin Kiadó, Budapest, 1999.
  • Jean Cadier: Kálvin. Egy ember Isten igájában, Kálvin Kiadó, Budapest, 1994.
  • Alister E. McGrath: Kálvin, Osiris Kiadó, Budapest, 1996.
  • Tóth-Máthé Miklós: Számadással Istennek tartozom, regény Kálvin Jánosról, Tiszántúli Református Egyházkerület, Budapest, 2017
  • Kálvin János: A genfi egyház kátéja, Genf, 1545., ford.: Ceglédi Sándor, Pápa, 1907.
    http://leporollak.hu/egyhtori/kalvin/irasok/KAL_KATE.HTM
  • Miklya Luzsányi Mónika történetei a reformáció korának alakjairól – Reformátusok Lapja számai 2016. október 23-tól folyamatosan
  • Kálvin élete, Egyháztörténeti társasjáték, Titus Hitéleti Alapítvány, 2015
  • Logisztori – Reformáció, szórakoztató egyháztöri, társasjáték Luther és Kálvin koráról, Parakletos Könyvesház, Kiskunfélegyháza, 2017.

Javasolt Biblia-források:
  • Új fordítású revideált Biblia, Magyar Bibliatársulat, 2014: http://abibliamindenkie.hu/
  • Biblia magyarázó jegyzetekkel, Kálvin Kiadó, Budapest, 2010



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése