2017. október 27., péntek

A tintatartó legendája







English class


 


Reform-girls




 Réges-régen, élt egy ember, akit Luther Mártonnak hívtak. Se szeri, se száma a róla terjengő legendáknak, de én most elmesélek közülük egyet.

A wartburgi várra átható csend borult, de Lutherhez váratlan látogató érkezett az éjnek évadján. Maga az ördög kísértette meg őt. Először nem öltött testet, hanem baljós gondolatokat ébresztett benne, megtöltötte szívét keserűséggel. Luther imádkozott és énekelt Istenhez, de az ördög nem tágított mellőle. Amikor minden erejét és boldogságát kiszipolyozta, hús-vér alakot öltött. Csúf, vörös szörny lett belőle, visszataszító bűzt árasztott, és látványa oly félelmet keltett volna bárkiben, hogy a világból is kifutott volna ijedtében. Ekkor Isten csordultig töltötte Luther szívét bátorsággal, fogta az első tárgyat, ami a keze ügyébe akadt, és úgy hozzávágta az ördöghöz, ahogy nem szégyellte. Ez a tárgy pedig az asztalon árválkodó tintatartó volt. Repült a tintával teli üvegcse, végig a szobán, s nem állt meg egészen az ördög feje búbjáig. Az ördögi jelenés, amilyen gyorsan jött, olyan hamar szerte is foszlott. Ugyanekkor a tintatartó a falnak vágódott, és az ultramarin kék tinta örök nyomot hagyott a falon.
Luthernek a következő ige jutott eszébe: „Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?” Ezt a gondolatot élete végéig a szívébe zárta. Megtanult ellenállni a kísértésnek, mindörökké kizárta tudatából az ördögöt, Isten kegyelmével telve álomra hajtotta a fejét.
A wartburgi vár, mint hatalmas kőóriás állt a végtelen, sötét éjszakában, de benne talán egy még nagyobb építmény, Luther hitének a vára emelkedett.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése