2017. november 27., hétfő

Az Internet világa napjainkban – egy riport hangfelvétele és jegyzőkönyve






Egy irányba




Jó Reggelt kívánok Kedves Hallgatóink! Áldást, békességet!


Itt a Kálvinista Rádió reggeli adását hallhatják, az #egyirányba csapat közreműködésével.

Mai témánk: „Az Internet világa napjainkban”

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy az Internet vajon jó és hasznos-e vagy épp az ellenkezője igaz?

Műsorvezető:   Ti mit gondoltok erről?

#egyirányba csapat:   Manapság az internet olyannyira megszokott része az életünknek, hogy el sem tudnánk azt képzelni nélküle.

Műsorvezető:   De ti miért érzitek ezt?

#egyirányba csapat:   Nemcsak azért, mert mi fiatalok vagyunk, és természetesen sokszor játék céljából használjuk az internetet, hanem azért is, mert számos szakma fontos és elengedhetetlen része az internetkapcsolat.

Műsorvezető:   Ez igaz, de mégis azt látom, hogy a fiatalok nagy része az egymással való kommunikáció helyett is rögtön a telefonjához nyúl. Ez pedig a kapcsolatok kiépítésében és az egymással való kapcsolattartásban negatívum lehet.

#egyirányba csapat:   Igen, ezt mi is érzékeljük magunk körül. De nem biztos, hogy mindig csak a rosszat kell e mögött a cselekedetünk mögött sejteni, hiszen nagyon gyakran zenehallgatás céljából lógunk a telefonon, vagy így próbálunk a napi hírekhez jutni.

Műsorvezető:   De jó! Erre nem is gondoltam. Én azt hittem, hogy a mai fiatalok az internetet ennél jóval kevésbé fontos dolgokra használják. De még akkor is itt van az előbb felvetett probléma: a Kommunikáció hiánya.

#egyirányba csapat:   Az előző gondolatokhoz szeretném még azt is hozzáfűzni, hogy az internet segít nekünk nagyon gyakran a tanulásban is. Vannak dolgok, aminek csak az internet segítségével tudunk utánanézni. Esetleg egy szorgalmi vagy házi feladat elkészítéséhez is nagyban hozzájárul ez a kommunikációs eszköz.

Műsorvezető:   Jó-Jó, de ez nem az, amire én gondolok.

#egyirányba csapat:   Az elmúlt években nagyon sok változáson esett át a világ. Ebbe a kommunikációs eszközök megváltozása is beletartozik.

Műsorvezető:   Tudtok erre példával is szolgálni?

#egyirányba csapat:   Természetesen. Míg régen az emberek levelet írtak egymásnak, vagy képeslapot küldtek a rokonaiknak, barátaiknak bizonyos évfordulók kapcsán, addig ma az internet segítségével pár másodperc alatt már kapcsolatba is kerülhetünk a szeretteinkkel, barátainkkal. Hisz az e-mail, a facebook és a messanger olyan forradalmian új eszközök, amik lehetővé teszik a kommunikációt, de ugyanakkor sokkal hamarabb értesülhetünk és értesíthetünk másokat bizonyos dolgokról.

Műsorvezető:   Mi a véleményetek arról, hogy az egyházi életben is jelen van az Internet mint médiaeszköz.

#egyirányba csapat:   Mi azon a véleményen vagyunk, hogy úgy a hétköznapi életben, mint az egyházban is szükség van erre a médiaforrásra. Az Internet segítségével találunk Bibliai eredetű képeket, feljegyzéseket, és hát a Hittan verseny kapcsán a többi csapatot is megismerhetjük: láthatjuk, hallhatjuk őket, és nem utolsó sorban megcsodálhatjuk az alkotásaikat. Rengeteg tehetséges diákkal tudunk így kapcsolatba kerülni. Ez szerintem nagyon jó dolog.

Műsorvezető:   Ugyanakkor nagyon sokszor hallunk borzasztó dolgokról is, amik az internet használata miatt következtek be. Erről mi a véleményetek?

#egyirányba csapat:   Igen, ennek már mi is többször szem- és fültanúi voltunk. Mint minden éremnek, ennek is két oldala van. Ha megfelelően használjuk az internetet, akkor azt abszolút az előnyünkre tudjuk fordítani. Mindig voltak, vannak és lesznek is olyanok, akik minden dolognak keresik és meg is találják a negatív oldalát, és ezt még másokra is megpróbálják kivetíteni. Ha ezt mindenki időben felismeri, és ezektől az oldalaktól, emberektől távol tartja magát, úgy nem érhetnek bennünket negatív hatások.

Műsorvezető:   Kitől tudtok ez ügyben tanácsot kérni?

#egyirányba csapat:   Mi elsősorban a szüleinkre hagyatkozunk, hiszen ők már tapasztaltak, és ők biztosan mindig jót akarnak nekünk. Esetleg nagyobb testvér vagy rokon, barát is tud érdemi információval szolgálni arról, hogy mi a helyes és mi nem. Mármint ami az internet használatára vonatkozik.

Műsorvezető:   Ezt nagyon jó ötletnek tartom, de szerintetek ennyi elég?

#egyirányba csapat:   Ez a kezdete annak, hogy az internet világát megértsük. Ha azonban mindezt mértékkel tesszük, és nem válunk függővé, akkor ez csak pozitív hatással lehet a napjainkra, a tanulásunkra és a jövőbeni sikereinkre is.

Műsorvezető:   Kedves Hallgatóink! Remélem Önöket is sikerült meggyőznünk az Internet hasznosságáról és fontosságáról a mindennapi életünkben. Fogadják meg ezeknek a Fiataloknak a tanácsait és intelmeit. Ha ezt teszik, akkor biztosan Önök is meglátják a jót abban, ha egy fiatal éppen a neten lóg a telefonjával.

Köszönjük a figyelmüket, további szép napot kívánunk Önöknek.
Áldást, békességet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése