2017. november 18., szombat

Az Éden kertjében – magyarázó jegyzetekkel





Éva lányai


Az ember teremtése
1Móz 2,15–17
Isten parancsa nem volt megerőltető az ember számára, hiszen kényelemért és biztonságért cserébe kérte, a jó és rossz tudásnak fájáról ne egyenek.
1Móz 2,18–23
Isten megteremti Ádám számára Évát, hogy társat leljen benne, és magányát enyhítse. Azért teremtette a férfi oldalbordájából, mert növelni akarta az összetartozás érzését és az eredendő szeretetet.

A bűnbeesés
1Móz 3,1–5
Megjelenik a történetben a kígyó, mint gonosz csábító, és Éva naivitását kihasználva megpróbálja rábeszélni a Fa gyümölcsének elfogyasztására. A nő eleinte az Úr kérését megismételve próbál ellenállni az ördögi kísértésnek.
1Móz 3,6–7
Az asszony evett a gyümölcsből, mert szerette volna magáénak tudni az alma által szerzett tudást. Ádámnak is adott belőle. A gyümölcsnek köszönhetően meglátták a valódi világot és ennek jelképeként azt is, hogy meztelenek. Felöltöztek.
1Móz 3,8–13
Ádám és Éva elbújtak, mert szégyellték meztelenségüket, azonban az Úr megtalálta őket, és kérdőre vonta a párt. A férfi a nőt hibáztatta a bűnbeesés miatt, az asszony pedig a kígyóra fogta.
1Móz 3,14–19
Isten megbüntette a kígyót, a nőt és a férfit, az asszonyt fájdalmas szüléssel sújtotta, Ádámot fáradtságos munkával, az állatot pedig azzal, hogy elvette a lábak adta lehetőségeket.







Szabadhegyi Trió


1Mózes 1,26 – 3,24

Az Édenkert lényegében Isten kertje. Ez az a hely, ahol az első emberpár, Ádám és Éva élt. Az Édenben minden tökéletes volt. Dúsan termő fák, ízletes gyümölcsök voltak mindenütt. Ez a kert ellentétje egy közönséges kertnek, paradicsomi jellemzőkkel írható le. Eszményi kertként érthetjük. Olyan, amilyet csak Isten alkothat, ember nem képes rá. Tudjuk a Biblia alapján, hogy ő is ott volt a kertben, nem csak az emberpár. Az ő lakhelye is volt. Ezt a földi mennyországot, ahol az ember és Isten kapcsolata tökéletes volt, kell elhagynia az embernek a saját rossz döntése miatt. Ezután mi már csak a földi életünk után tudunk eljutni a mennyországba Isten kegyelméből, Jézus által. Ez már nem evidens dolog, nem a tökéletesbe születünk bele. Meg kell küzdenünk érte.
Kert = lakóhely, paradicsomi hely, tulajdonosa az Isten
Édenkert = mennyország

A kertből 4 folyó is ered, ezért igen gazdag a vízkészlete, amely nem csupán a növényeknek egy jó táptalaj, hanem az embernek és állatnak is létfontosságú szükségletét elégíti ki (ivást). Azaz életet biztosít.
Víz = élet

Ádám és Éva feladatot kapott Istentől: gondoskodni az állatokról, munkálkodni a földeken, valamint Isten azt mondta nekik, hogy minden fáról, minden gyümölcsből kedvükre ehetnek, kivéve egyet!
Kert = megélhetés
A jó és rossz tudásának fájáról nem, mert aki arról eszik, az meghal!
Teltek a napok, hetek, hónapok. Egyszer Éva találkozott a kígyóval. Az maga az ördög volt kígyónak álcázva. Kísértésbe vitte Évát, aki nem tudott ellenállni, és evett a fáról. Gondolta, milyen jó dolog lehet a tudás. Ádámnak is adott a gyümölcsből. Miután megették, megértették, hogy mi a jó és mi a rossz. Azonnal rájöttek, hogy amit tettek, az rossz dolog volt.
Kígyó = ördög
Szabad akarat = rossz döntés
Az ember miért döntött úgy, hogy nem az Alkotójuk szavát cselekszi, hanem egy olyan lényét, aki természetellenes módon beszél? Ez már lehetett volna egy jel számukra, hiszen Isten figyelmeztette őket, hogy van, létezik az ellenség. Ezt mi sosem fogjuk megérteni. De míg nekik csak 1 dolog volt, ami bűnbe vihette őket, addig nekünk az életünk minden területén számtalan van. Ezért nekünk még jobban kell ügyelnünk és figyelnünk a jeleket, és hallgatni a lelkünkre.

Bűneset = engedetlenség, aminek következményei vannak.

Isten elátkozta és kiűzte őket az Édenből. De nem csak ezek a következmények. Az ember jellemvonásában is megjelent a változás. Olyan érzések jelentek meg, amiket addig nem ismertek.
Következmények = Szégyen, félelem, felelősség áthárítása másra.
Kígyóra tekintve a következmény = evangélium „És ellenségeskedést szerzek közötted és az asszony között, a te magod között, és az ő magva között: az neked fejedre tapos, te pedig annak sarkát mardosod.” (1Móz 3,15)
Ami a lelkiismeretnek a munkája, majd Jézus váltságművében a megszabadulás.
Így jelent meg a bűn és a következménye a tökéletesnek teremtett világban.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése