2017. november 22., szerda

A Tékozló fiú magyarázata






ReformGirls



Lukács 15,11–32

Egy apának két fia van. A kisebbik fiú kikéri a jussát, hogy kipróbálhassa magát a világban.
Az apa elengedi, bár nehéz szívvel, hisz tudja, mi vár rá. Az idősebbik apja mellett marad, és segít neki az otthoni gazdálkodásban. Az Úr is mindenkinek ad lehetőséget, hogy szabad akaratából válasszon, melyik útra lép.
Az emberek különböző utakat járnak be. Az apa képes az elengedésre, a visszafogadásra, megbocsátásra.
Az idősebb fiú útjára apja iránti szeretete, de ugyanakkor fivérével szembeni féltékenység, irigység jellemző. Ennek üzenete: aki nem képes lelkében a megbocsátásra, azoknak a szíve még megtéretlen.
A tékozló fiú a hagyományokkal ellentétben kikéri örökségét, és elmegy idegen országba, ahol életmódja teljesen eltér az otthon tanultaktól. Pl.: Zsidó létére disznókat kell őriznie. Sodródik a kinti világban, és az ott történtek következtében élete mélypontra kerül (éhhalál közeli állapot), emberszámba sem veszik. Eljut az alázatig, képes belátni bűneit, bocsánatot kér. Apja tárt karokkal várja.
Példázat ez a mai keresztény ember számára is, hisz a mai világban, mikor a pénz, csillogás kerül előtérbe az igaz emberség helyett, sokan választják a széles, könnyű utat. Magasra kívánnak törni, de az önmagukból kifordulás eredményeképpen az áhított magasságban csak ideig-óráig lehetnek, és jön a mélybe zuhanás. Az ember meghasonul önmagával, rákényszerül, hogy átgondolja életét. Bármilyen utat járunk is be, az alázatos, bűnbánó embert Isten mindig tárt karokkal fogadja. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése